Datchball |
El dia 19 de novembre vam realitzar una sessió pràctica sobre dos esports alternatius: el Colpbol i el Datchball. Per a qui li interesse, tots dos tenen una pàgina oficial amb molta informació i novetats sobre aquests esports, només cal clicar a sobre del nom corresponent.
La introducció d'aquests esports alternatius no van ser una novetat per a mi, perquè ja els havia conegut en segon curs de la carrera i des d'un primer moment em van semblar molt interessants i innovadors. És més, les qüestions a destacar d'aquests esports són diverses, però principalment cal assenyalar que són jocs que es basen en la cooperació com a principal estratègia. A més, són jocs coeducatius en els quals els equips són mixtes i no es fa cap discriminació, ja que cada integrant de l'equip és imprescindible. Fins i tot podria dir que són més didàctics i educatius que alguns tradicionals, perquè fomenten la igualtat, el respecte, l’empatia, etc. Encara que també pense que depèn com enfoca el professor l'educació física, es podrà impartir uns valors o uns altres, és a dir, el joc del mocador podria ser igual de coeducatiu i respectuós que el colpbol, tot dependrà dels valors que el mestre fomente.
Actualment, s'ha de tenir en compte la situació que estem vivint, de manera que aquests esports no ens proporcionen un risc afegit de patir el "famós" virus COVID-19. Per a això, nosaltres hem portat mascareta tot el temps, ens hem desinfectat les mans a l'entrada i a l’eixida i hem intentat mantenir la distància de seguretat. Les mesures de protecció mai són suficients, però considere que les nostres actuacions són segures ja que disposem d'un ampli gimnàs on ens hem pogut repartir en grups més xicotets. Hem de acoplar-nos a la situació actual i seguir fent esport, de manera segura clar. Per exemple, la Federació Aragonesa del Datchball suggereix aquestes mesures:
Finalment, m'agradaria afegir un altre esport alternatiu que pense que es podria introduir a primària i que concorda amb la metodologia dels anteriors esports. Aquest és el Korfball o també anomenat Balonkorf. Les regles bàsiques d'aquest esport són les següents:
És un esport mixt. Necessàriament cada equip ha d'estar compost per 4 xics i 4 xiques com a jugadors de camp. Cada xic d'un equip cobrirà a un altre xic de l'equip contrari, el mateix passa amb les xiques.
Els jugadors no poden eixir-se de la meitat de camp que tenen assignat.
L'objectiu de el joc és passar la pilota per la cistella, de dalt a baix. Cada vegada que ho aconseguim ens anotem 1 punt.
Al tirar a cistella cal realitzar-lo en un salt i amb les dues mans.
Hi ha una completa rotació amb canvi de rols (atac i defensa) cada nombre parell de punts dels defenses passen a ocupar el lloc dels davanters i aquests el dels defenses.
Hi ha una regla anomenada posició de defensat que impedeix llançar a cistella si entre la cistella i el que tira està una contrari col·locat a menys d'un metre i amb la mà alçada.
El jugador que està en possessió de la pilota no es pot moure, ha de botar, pivotar, llançar a cistella o passar a un company, encara que si pot donar el pas necessari per saltar i llançar a cistella. Per aconseguir l'èxit en la jugada cal recolzar necessàriament en els companys.
No es pot espentar o obstaculitzar el moviment lliure del contrari, fins i tot quan posseeix la pilota.
Per altra part, el camp de joc tindrà unos dimensions de 40 x 20 m. en pavelló cobert i 60 x 30 m. a l'aire lliure, dividit en dos quadres iguals. En quant al material, serà necessari unes cistelles de mimbre sense fondo que estaran col·locades en cada pal mirant cap al centre del camp a una distància de 3,5 m. del sòl.
Muy buena entrada donde comentas tres deportes alternativos que me parecen excelentes para el desarrollo del alumnado, considero que su puesta en práctica se debería de tener en cuenta ya que son deportes que desarrollan valores muy positivos como el trabajo en equipo, la cooperación etc. Puesto que has puesto un protocolo anti-Covid en Datchball, hubiera sido interesante algunas medidas también en colpbol o algunos consejos también. Por último desarrollas el Balonkorf de manera que se entiende a la perfección las reglas y objetivos de este deporte alternativo, ayudándote de una imagen de la cancha de este deporte que ayuda al lector. Excelente trabajo un 10.
ResponEliminaHola Roxana. Me ha gustado y comparto tu reflexión acerca de que los valores que transmite cada deporte o juego dependen en gran manera de como plantee el profesor la actividad. Yo también comidero que tanto los juegos tradicionales como los de nueva creación son idóneos para trabajar la cooperación, el respeto y la empatía. También me ha gustado conocer el Balonkorf, ya que no había oído hablar de él. Por todo esto mi nota es 9.
ResponEliminaBona vesprada, Roxana. M'agradat molt la xicoteta reflexió que has fet sobre les mesures de seguretat davant al COVID-19. D'altra banda, el Balonkorf és un esport alternaitu que, personalment, ja coneixia, i per tant, el reglament que has ficat s'ajusta prou bé. Crec que haguera sigut interessant i cautivador per als lectors algunes imatges de la pràctica del Balonkorf, per ajudar i comprendre millor alló que dius. La meua nosta és un 8'5.
ResponEliminaHola Roxana, m'ha encantat la reflexió que has fet sobre els diferents valors dels esports alternatius escollits per tu. L'aspecte de tindre en compte les mesures anti-Covd m'han semblat molt idones i que s'ajusten molt bé allò que estem vivint i com a mestres d'Educació Física cal tindre en compte per tal de desenvolupar les diferents sessions. Enhorabona per la teua entrada, la meua nota és un 9'5
ResponElimina